MITÄ JUICE LUKI?

Luo Maailma viettää kesän Juicen Kirjastossa.  Kesä Juicen kanssa –blogi kertoo tositarinoita ja kirjastolla kuultuja muistoja Juice Leskisestä. Tässä juttusarjassa tutustumme Juicen kirjahyllyihin.

Kirjoittaja: Linda Huhtinen


Juicen kirjahyllyllä: mitä Juice luki?

 

Juice oppi lukemaan nelivuotiaana. Tämän jälkeen hän luki jatkuvasti. Kaikkea, mitä eteen vaan sattui: kirjoja, lehtiä, karttoja, opaslehtisiä, mainoksia, sarjakuvia, käyttöohjeita, tienvarsikylttejä – tarvittaessa vaikka pesuainepakkauksen ohjetekstejä.

Siinä missä muut keräilijät, Juice ei hankkinut kirjoja niiden painoksen, iän, ulkoasun tai harvinaisuuden vuoksi. Juice osti kirjoja niiden sisällön takia. Hänen kodissaan oli kirjahyllyjä seinäkaupalla. Kaikki kirjat eivät edes mahtuneet hyllyihin.

Juicen kotikirjasto on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen – yli 2300 teosta, joiden aihepiirit kulkevat laidasta laitaan. Leskinen oli kiinnostunut lähestulkoon kaikesta.

Erityisen kiinnostunut hän oli kuitenkin suomalaisesta kaunokirjallisuudesta. Juicen kotikirjaston kokoelmasta löytyy kotimaista kaunokirjallisuutta noin 900 teoksen verran. Kertomakirjallisuutta lähes 600 teosta ja kotimaista runoutta 300.

Hyllyjä tutkiessa löytää helposti sanataiteilijan suosikit. Kertomakirjallisuudessa niihin kuuluivat tutut nimet: muun muassa Juhani Aho, Veikko Huovinen, Eino Leino, Väinö Linna, Veijo Meri, Pentti Saarikoski ja F.E.Sillanpää.

Erityisen mieltynyt Juice oli kuitenkin Kalle Päätalon teoksiin. Niitä hän luki uudelleen ja uudelleen. Myös Waltarin, Linnan ja Viidan teoksiin Juice palasi toistuvasti.

Minun on määrä viettää tämä kesä Juicen kirjastossa, tutustuen erityisesti Juicen kirjakokoelmaan. Kirjoihin, jotka merkitsivät Leskiselle luultavasti enemmän, kuin mikään muu hänen omaisuutensa.

Kirjojen tutkiminen on erityisen mielenkiintoista, Leskinen teki nimittäin lähes poikkeuksetta merkintöjä kirjoihinsa. Lahjaksi saaduissa kirjoissa on ystävien tervehdyksiä ja itseostamansa Leskinen merkitsi usein vuosiluvulla ja nimikirjaimillansa.

Juicen kirjat näyttävät luetuilta ja tärkeiltä. Sellaisilta, joita ei hankittu koristeeksi. Kirjoissa on useimmiten valkoinen exlibris. Omaperäisen kirjanomistajamerkin on piirtänyt Heikki-Pekka Miettinen, nimimerkiltään Heinari.

Kokoelman kirjat on myös jälkikäteen numeroitu.

Vuonna 2011 kirjat saivat pysyvän kodin Tampereelta. Juicen toiveiden mukaisesti kirjat on lahjoitettu Viola-kodille, joka rakensi Tampellaan huoneiston, joka nimettiin Juicen Kirjastoksi.

Tutkimusmatkamme alkaa seuraavassa tarinassani. Ensin ovat vuorossa tietokirjat. Tavallisen lukijan kohdalla se tarkoittaisi muutamaa teosta, Leskisen kohdalla kyse on viidestä hyllyllisestä.

Sanakirjoja on iso nippu. Kukaties, ehkä juuri näistä teoksista opittiin aikanaan, että aamu alkaa aalla.

 

Juicen Kirjasto on yleisölle avoinna kesä- ja heinäkuun ajan. Voit tutustua aukioloihin tästä. Tämän tekstin tiedoista kiitos Hannu Hyttiselle.

Leave a Comment