VIIKON KIRJA!

Tällä palstalla kirjoista ja lukemisesta humaltunut raati valitsee viikoittain kirjan, joka on paitsi raadille itsellensä tärkeä, myös ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tällä viikolla valinnan teki Linda Huhtinen.


Haruki Murakami on minulle tärkeä. Tai no, hitto, mitä tässä nyt saivarellaan. Minä rakastan häntä.

Yhteinen historiamme on sopusointuinen ja kaunis. Ravitseva ja kiivas. Sellainen, minkä ihmissuhteen toivoisikin olevan. Minun ja Harukin sopusoinnun eduksi toki laskettakoon välimatkamme ja se, ettemme varsinaisesti ole koskaan tavanneet toisiamme.

Murakamilla on merkittävä osa työhistoriaani. Vaikken luonnehtisi tyylejämme samankaltaisiksi, on hänen jälkensä nähtävissä monista töistäni: minä luen lähes poikkeuksetta kirjoituspäivieni välissä aina muutaman sivun Murakamia. Hänen lauseissansa on uskomattoman sulava rytmi – sellainen laineen kevyt ja itkun puhdas. Ja jos oma tekstini tökkii, haen lohtua Murakamin virheettömästä utopiasta. Hetken kuluttua olen taas valmis jatkamaan omaa taistoani. Tämmöistä kikkaa ei pidä säikähtää – paperille ei suinkaan siirry toisen ajatukset, vaikka toisen tekstiä lukisitkin. Kyse on ennemminkin oikean rytmityksen löytämisestä. Uskokaa tai älkää: kirjoittaminen on toisinaan hyvin lähellä säveltämistä.

Mutta niin, taas ajatukseni harhaili, antakaa anteeksi.

Kafka rannalla on uskomaton kirja. Se on tyypillistä Murakamia: virheetön, kaunis, ihmeellinen, maailman ja elämän kokoinen. Se on kirjallisuutta hienoimmillaan.

Mikäli et ole koskaan ennen lukenut Haruki Murakamia, suosittelen alkupalaksi hänen mahdollisesti ihaninta kirjaansa Sputnik, rakastettuni. Se on huomattavasti tätä kirjaa (sekä Murakamin jaetulla ensimmäisellä sijalla ikuista paikkaansa pitävää Norwegian wood’ia) lyhyempi ja ehkä siten tavallaan helppolukuisempi. Superlukijoille tämä ei ole toki haaste eikä mikään. Kirjan kuusisataa sivua menevät ohitse kuin huomaamattaan. Se on ihmeellisten kirjojen salaisuus. Niille ei edes halua saada loppua.

Toim.huom: tämä pätee myös moniin renttumaisiin korstoihin, joiden deittailun moni katsoo ihastumispäissään hyväksi ideaksi.

En halua kertoa tämän kirjan juonesta mitään, sillä kirjan värittämä maailma on kokonaisuudessaan niin ihmeellinen, että sinun tulee saada kokea sen mystisyys sellaisena, kuin se sinulle tarjotaankin. Perusajatus kuitenkin nivoo yhteen ja erilleen maailmoja, jotka ovat niin todentuntuisia, ettei lukija luettuaan tiedä, elikö vai lukiko. Haruki Murakamin kirjojen päähenkilöt ovat aina tavalla tai toisella sinä ja minä. Sen hahmoissa on aina jotain unohduttua, sellaista – jota meissä itsessämme on.  Siksi meitä surettaa ja lohduttaa heidän kohtalonsa.

Me muistamme noissa eriskummallisissa ihmisissä itsemme, oman epävarmuutemme ja tuon ratkaisevan hetken, jolloin katosimme kartalta.

Haruki Murakamin kirjoissa on suomalaisille ja japanilaisille tyypillistä haikeutta, itseihoa ja epävarmuutta. Sen käänteet ovat täynnä elämänkokoista surua ja menetystä. Ja silti sen lauseissa on käsittämätöntä kauneutta –  ylitse kaiken muun – käsittämätöntä kauneutta, ihmeellistä kauneutta, joka saa meidät rakastumaan elämäämme aina entistä enemmän.

Haruki Murakami on yksi maailman hienoimmista kirjailijoista ja Kafka rannalla on jälleen yksi niistä lukuisista taidonnäytteistä, joka osoittaa meille sen, kuinka elämän haavoittuva hauraus on mahdollista pukea sanoiksi.

Minä rakastan tätä kirjaa, sillä kuten kaikki muukin Murakamin kirjoittama, se on hoivannut ja lohduttanut minua kuin sellainen halaus, jota on odottanut jo aivan liian pitkään.

Ja kun silmät viimein liikkuvat ylitse viimeisen rivin, sinä purskahdat itkuun.

”Mitä haluatte minun tekevän, jos menen takaisin?”

”Vain yhden asian”, hän sanoo, nostaa päätään ja katsoo minua suoraan silmiin.

”Haluan, että muistat minut. Jos sinä mustat minut, en välitä, vaikka kaikki muut unohtaisivat”

 

Haruki Murakami: Kafka rannalla

Alkuteos: Umibe no Kafuka, 2002. (Kafka on the Shore, 2005)

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi. Sivuja:639.

Leave a Comment