VIIKON KIRJA: KOKO HUBARA – RUSKEAT TYTÖT

Tällä palstalla kirjoista ja lukemisesta humaltunut raati valitsee viikoittain kirjan, joka on paitsi raadille itsellensä tärkeä, myös ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tällä viikolla valinnan teki Effiina Jalonen.


Luo Maailman tämän viikon kirja on Koko Hubaran Ruskeat Tytöt –esseekokoelma, joka on keskustelunavaus ruskeasta suomalaisuudesta ja ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskealle tytölle.

Voisin tässä kirja-arvosteluiden tapaan höpistä alkuun Hubaran soljuvasta ja ihanan puhekielisestä tavasta kirjoittaa, mutta kirjan pointti ei kuitenkaan ole siinä, miten se on kirjoitettu vaan mitä siihen on kirjoitettu.

Siksi haluan heti alkuun heittää faktat tiskiin:

Minä olen etuoikeutettu valkoinen nainen.

Minä en ole koskaan joutunut kohtaamaan ulkonäkööni, ihonväriini tai uskontooni liittyviä ennakkoluuloja.

Minua ei ole koskaan haukuttu rasistisilla nimityksillä.

Minä en ole joutunut todistelemaan ihmisille kerta toisensa jälkeen olevani suomalainen.

Minua ei ole eksotisoitu, enkä ole kokenut seksuaalista häirintää ihonväriini liittyen.

Minä en ole joutunut pohtimaan identiteettiäni ulkonäköni tai sukujuurieni kautta.

Minä en ole joutunut kissojen ja koirien kanssa etsimään samastuttavia ihmisiä mediasta.

Minä en voi todellisuudessa tietää, miltä Koko Hubarasta ja muista Ruskeista Tytöistä tuntuu, vaikka kuinka yrittäisin.

Vaikka tuomitsen julkisesti rasismin ja rodullistamisen, en käytännön tasolla ole tehnyt asioiden korjaamiseksi mitään. Myönnän sen. Olen tahtomattani osa rasistista järjestelmää, koska olen valkoinen nainen – syntynyt sille puolelle, jolla on valta. Valtaa pitäisi osata käyttää erottelun sijaan yhdistämiseen ja tasa-arvon edistämiseen. Ei vain sanojen, vaan myös tekojen kautta.

Hubara kirjoittaa paitsi äärimmäisen tärkeistä asioista, myös sydämestään ja se huokuu rivien välistä. Kirja on kirjoittajalleen henkilökohtainen ja merkittävä. Siksi se on yksi parhaista kirjoista, joita olen tänä vuonna lukenut.

Luin muutaman kirjaa koskevan arvostelun ennen kuin aloin kirjoittaa tätä tekstiä. Osassa niistä Hubaraa syyllistettiin liiallisesta uhriutumisesta ja narsismista. Minä olen eri mieltä. Kukaan arvostelujen kirjoittajista ei pysty samastumaan Hubaran kokemuksiin (niin kuin minäkään en voi), joten heillä ei ole oikeutta arvostella sitä, miltä Hubarasta tuntuu tai miten hän on kokenut elämänsä. Hubaran käsittelemät teemat ovat tärkeitä ja ne on saatava kuuluviin. Se vaatii henkilökohtaista näkökulmaa ja suoraa puhetta.

Maailma tarvitsee tällaisia kirjoja ja tekoja muuttuakseen. Enkä nyt puhu maailmasta yleisesti, sillä me olemme se maailma. Meillä on se valta. Meidän pitää tehdä töitä muutoksen eteen.

Koko Hubara ja Ruskeat Tytöt, Luo Maailma salutes you!

Tutustu kirjailijaan ja Ruskeat Tytöt –mediaan osoitteessa https://www.ruskeattytot.fi/

Leave a Comment